top of page

REA ile Dünya Mimarisi -Quzhou Sports Park-

[Yazı ve Fotoğraflar Archdaily'den alınmıştır.]


Mimari Proje: MAD Architects

Proje Alanı: 58.565 m²

Proje Yılı: 2022

Fotoğraflar: CreatAR Images, Aogvision

Arch Exist, Fangfang Tian

Proje Yeri: Çin-Quzhou





 

Ma Yansong liderliğindeki MAD Architects, Zhejiang Eyaletindeki Quzhou Spor Parkı olarak bilinecek yaklaşık 700.000 metrekarelik bir kompleksin merkezi olan Quzhou Stadyumu'nu tamamladı. Quzhou , Şanghay'ın 400 kilometre güneybatısında, doğu ve batıda yoğun ormanlarla çevrili tarihi bir şehirdir, kıvrımlı dış profili, alanın uzak bir görünümündeki dağ sırtını yansıtırken, manzarası vizyoner bilim kurgu yazarlarının hayal ettiği gezegenleri çağrıştırır.Etkileyici 30.000 koltuk kapasitesine rağmen, Quzhou Stadyumu, çevredeki manzaranın karşısında duran bir nesneden ziyade bir devamı olarak görünecek şekilde tasarlandı. Dünyanın dört bir yanındaki kentsel alanlarda inşa edilen tipik kale benzeri stadyumların aksine, MAD Architects, üretimine giren teknolojinin çoğunu içine alacak bir stadyum inşa etmeye kararlıydı, böylece neredeyse her yerden çevredeki kamusal alana açık olabilirdi. açı.MAD Architects, stadyum alanlarını yalnızca şehrin kentsel merkezine bitişik, atletik ve boş zaman aktivitelerine uygun dinamik bir park alanı olarak değil, aynı zamanda insanlarla doğa arasında manevi bir bağlantı için bir fırsat olarak görüyor. Ma Yansong için Quzhou stadyumu geleneksel spor mimarisinden kopuyor. Kendini doğaya bırakan ve herkesi spor ruhunu bir araya getirmeye ve paylaşmaya davet eden bir arazi sanatı olarak tasarlandı. Bu konsept akılda tutularak, çevredeki topografyanın dalgalanmaları, ziyaretçilerin peyzajın nerede bitip binanın nerede başladığını kendileri belirlemeye teşvik edildiği eğimli cepheye taşınır. Stadyum kapalıyken bile ziyaretçiler yapıya tırmanmaya ve onu manzaranın aktif bir parçası olarak görmeye teşvik ediliyor.

Peyzajın üzerinde hafifçe süzülen bir hale gibi uzaktan görünen Quzhou Stadyumu'nun sarkan yapısı, şehrin en yeni taç mücevheridir. Ziyaretçiler, tümü okyanus dalgaları gibi dalgalanan karmaşık çift kavisli yüzeylere sahip sekiz girişten birinden kanopiden geçerek stadyuma yaklaşıyor. Kanopi, şehrin birçok açıdan çerçeveli perspektiflerini sunarken, binanın manzara üzerinde “yüzmesine” izin vermek için aralarında maksimum 95 metre açıklığa sahip sadece dokuz düşme noktası tarafından destekleniyor.Stadyumu destekleyen 60 set beton kolon duvar, bu tür malzemeye doku ile sıcak bir his veren ve iç ve dış arasındaki sınırı bulanıklaştıran açıkta kalan ahşap damarlı açık yüzlü beton duvarlardan oluşuyor. Kanopi dahili olarak kendinden destekli çelikten oluşur ve üzerine uzun süreli tasarım için gereken karmaşık geometriyi alabilen yarı saydam ışık yayan bir membran malzemesi sarılır.Kanopi anıtsal bir çelik çerçeveden oluşsa da, stadyum genelinde akustik performansı artırmak için mikro deliklerden oluşan yapının alt yarısının etrafına sarılmış ışık ileten sentetik polimer PTFE membran sayesinde hafif görünüyor. Kanopinin üst yüzeyi, yağmurun oturma çanağına girmesini önlemek için daha sağlam bir PTFE membrandan oluşur. 30.000'e kadar seyircinin krater benzeri iç mekanı işgal edebileceği ve şehrin ve ötesindeki dağ manzarasının seçkin bakışlarını yakalayabileceği stadyumun içinde kıvrımlı geometri devam ediyor. Oturma alanı, çevredeki manzaraya göre dalgalanıyor ve bu da üstlerindeki beyaz gölgelik yapısını görsel olarak kontrast oluşturan bir dizi yeşil ton olarak simüle ediyor.

Seyirci için samimi bir ortam sağlamanın yanı sıra, stadyum çok çeşitli sürdürülebilir tasarım özellikleri ile tasarlandı. Seyirci koltukları ve arenanın yanı sıra, Quzhou Stadyumu'nun tesislerinin çoğu yer düzleminin altında yer almaktadır. Peyzajdaki geniş açıklıklar, doğal ışığın otoparka ve stadyumun giriş seviyelerine girmesine izin verir. Tüm yapı boyunca, stadyum, binayı aşırı yağmur hasarından koruma etkisine sahip olacak ve sıcaklık dalgalanmalarında ve enerji tüketiminde önemli bir azalmaya yol açacak olan yağmur suyunu emecek, depolayacak ve sızacak şekilde tasarlanmıştır.Bir arazi sanatı parçası olarak MAD, su korumasını desteklemek için çok az bakım gerektiren bölgesel olarak özel bitkileri seçti, stadyumun dış mekan tabelaları ise taş ve metalden oluşuyor ve manzaraya uyum sağlamak için yer düzlemine gömülü. Ayrıca, şantiyede bulunan tüm beton malzemeler yerel olarak üretilerek, inşaat süreci boyunca malzemelerin taşınmasıyla ilgili karbon ayak izi en aza indirildi.

Quzhou Stadyumu , 2018'de halka duyurulan ve 10.000 kişilik bir spor salonu, 2.000 kişilik bir natatorium, bir bilim ve teknoloji müzesi, otel konaklamalarını içerecek büyük bir proje olan Quzhou Spor Parkı kompleksi için iki inşaat aşamasından ilkini temsil ediyor. bir gençlik merkezi ve perakende programları. Otopark boyunca yerleştirilen binaların tasarımı, atletik tesislerin yapısal gücünü vurgulamanın geleneksel yolundan uzaklaşıyor ve bunun yerine ince bir iç güzelliği aktarıyor. Tamamlandığında, Quzhou Spor Parkı dünyanın en büyük toprak korumalı kompleksi olacak ve bölgenin yoğun kentsel dokusuna çok ihtiyaç duyulan bir kontrast sağlayacak.

 

Revit kursu ile kendinizi gelişen mimarlık dünyasına adapte edin. Tüm program eğitimleri için iletişime geçin.


Sitemizi inceleyebilir (www.revitegitimatolyesi.com) ve sosyal medya hesaplarımızı (@revitegitim) takip edebilirsiniz.

Comments


bottom of page