top of page

REA ile Dünya Mimarisi -Kalrav Villa-

[Yazı ve Fotoğraflar Archdaily'den alınmıştır.]


Mimari Proje: VPA Architects

Proje Alanı: 523 m²

Proje Yılı: 2022

Fotoğraflar: Inclined Studio

Proje Yeri: Hindistan-Ahmedabad





 

Hem insanlara hem de kuşlara mesken; Cıvıl cıvıl kuşların evi anlamına gelen Kalrav evi, daha önce var olan ve yeni kesilen ağaçların bir çalılığı içinde yuvalanmıştır. Doğuya bakan Kalrav (cephe) 'uçan kuş' şeklinde açılır. Evin konumunu takiben amaç, evin kapladığı mümkün olan en az ayak izidir. Form, minimal, zarif ve topraksı tasarımı sergilemek için brüt beton ve kireç sıva ile desteklenen bir cephe olarak camla şekillendirilmiştir. Biri, su kütlelerinin çevrelediği özel ve resmi olmak üzere iki yükseltilmiş oturma odasını açan ve böylece yüzen bir adanın havasını oluşturan evin alçak yükseltilmiş giriş pavyonu tarafından karşılanır.

Ayrıca, bu adalar, manzarayı çevreleyen ve bu meskenin içini ve dışını bulanıklaştıran merkezi, çift yükseklikte bir merdiven boşluğunu ortaya çıkarır. İlk adımlar, oldukça merdivenli bir yürüyüş olan 'dhangadhara (yerel) taş' oymaları olarak tasarlanmıştır. Yukarı çıkarken, merdivenler yerel tik ağacından ve çelik çerçeveden şık bir form alıyor. Bu avlu, açık 'mandir' alanı ile yükseltilmiştir. Mescit, avlunun etrafındaki manzara ile çevrelenecek şekilde düşünceli bir şekilde tasarlanmıştır. Tanrıları duvarların içine hapsetmek yerine, daha nefes alabilen meydanlara yerleştirildiler. Bu muhteşem avlunun bir tarafında yarı özel alanlar, mutfak, yemek, kullanım alanları vb. Öte yandan, köşede bir yatak odası ve aile oturma alanı içeren özel alanlar.


Ön bahçeye bakan doğuya bakan bir cam geçit, canlandırıcı yeşil manzarayı evin içine alıyor. Cam kaplı geçitler ve balkonlar, çevredeki doğa ile maksimum düzeyde etkileşime izin verir. Geçidin izin verdiği pitoresk manzaranın ardından iki ana yatak odası bulunmaktadır. Ebeveyn yatak odaları, toprak tonlarının ince bir alt çizgisine sahiptir ve kireç sıva ve nötr iç mekanlarla döşenmiş dekora sahiptir. Ayrıca, bu ebeveyn yatak odaları, sadece 'uçan kuş' cephesini oluşturan değil, aynı zamanda yükselen (yüzen) bir aura yaratmaya yardımcı olan çatı tasarımı ile yükseltilmiştir. Bir kez daha, cam ve metal duvarların şıklığı ile birlikte açıkta kalan SSB, bu yatak odalarını arka plan olarak gür yeşilliklerle donatırken kurtarma görevi görüyor.

Yüzer çatılar 1.5 yükseklikte yükseltilmiş ve üzerinde beton bir tabaka bulunan çelik bir güverte konstrüksiyonudur. Ayrıca üstte fayanslarla ve tavan olarak ahşap ahşapla ısı yalıtımı ile tamamlanmıştır. Ahşap tavanlar, boyunca yumuşak ve sıcak bir his verir. Açık banyo konsepti, mahremiyete büyük önem verilerek oluşturulmuştur. Özel küvetler, yerel taşlardan (sırasıyla Rajasthan taşı ve siyah taş) modaya uygun olup, kuru bir taş duvarla geri atılmıştır. Işığı ve yeşili geçiren bambu perdeler, yumuşak ve yatıştırıcı bir aura sağlar. Gökyüzüne açık banyolar, ilave peyzaj mobilyaları ile süslenmiştir. Bu meskenin çoğunu kaplayan bir cam cephe, iklimsel tepkiler göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Ev, yıl boyunca maksimum bitki örtüsü ile çevrili bir insan yuvasıdır. Böylece dengeli bir sıcaklık korunur. Su kütleleri ve yerel malzemeler, tazeliğin korunmasına daha fazla yardımcı olur. Yatak odaları gibi özel alanlar, doğal ışığı kontrol etmek için 'kota taşı' zemine ve fabrikasyon panjurlara sahiptir.



Daha sürdürülebilir bir tasarım yaklaşımı oluşturan boyalar yerine kireç sıva ve pigmentli kireç sıva kullanılmaktadır. Çevredeki mevcut doğaya saygı duyularak, planlama sırasında ağaçların hiçbiri kesilmemiştir. Bunun yerine, bu ağaçlar korundu ve su kütlesi onları adalarda tutmak için tasarlandı. Minimum ayak izi, ayrı bir hizmet yapısı ve mini spor plazası ile birlikte büyük bir merkezi çim sağlar. Evin iç mekanları, minimal ve dünyevi bir görünümü canlı tutan nötr renk şemaları ve kumaşlar sergiliyor. Kireç sıvalı duvarları güzelleştiren tablolar, doğadan, kuşlardan ve 'insanın yuvasını' tam anlamıyla yerine getiren hayvanlardan ilham alıyor.

 

Gelin birlikte revit kursu ile eğitimlerinize yön verin hızınızı artırın. Program eğitimlerimizi inceleyin.

Comments


bottom of page