top of page

Nedir bu BIM?

BIM (Building Information Modeling – Yapı Bilgi Modellemesi) en basit tanımı ile mimarlık ve mühendislik sektörlerinde dijital dönüşümün temelidir. İnşa edilen herhangi bir yapı için akıllı modellemeye sebep veren tüm parametrik sistemleri yönetme süreçlerinin tümünü BIM adı altında inceleyebiliriz.

Tasarım, proje ve inşa süreçlerinin tümünde gerçekleşen, teknolojinin bu kadar ileri noktalara gelmediği dönemlerde süreklilik kazanan tüm plan, kalite ve çeşitli zorlukları günümüz ileri teknolojiyle sıfıra indirme amacıyla var olan BIM (Yapı Bilgi Modellemesi), mimarlık ve inşaat endüstrisinin geleceğidir demek yanlış olmayacaktır.


BIM teknolojisi, sektörün tüm alanlarında görülen her yeni gelişme ile birlikte daha da önem kazanmış, plan-proje adımlarını dijitalleştirerek çok kapsamlı bir alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bahsedilen bu teknoloji sayesinde parametrik ve geometrik verilerin hatasız görünümü haricinde, aynı zamanda zaman-maliyet çizelgeleri, enerji – elektrik yöntemleri ve çok daha fazlası kullanıcı tasarımcı mimar ya da mühendisin iş gücünü azaltıp gerçekçi ve doğru veriler ile yol alınmasında büyük fayda sahibidir.


Kısaca toparlamak gerekirse BIM (Building Information Modeling); Herhangi bir yapının fiziksel ve fonksiyonel özelliklerinin temsil edildiği, dijital bir model üzerinden oluşturma ve yönetilme süreçlerini kapsayan süreçlerin tümüdür.

 


BIM’in Faydası Nedir?


Mimarlar ve Mühendisler, BIM sürecinde tasarlanan yapıyı önce 3D olarak modeller, ardından gerekli olan tüm bilgileri modele ekler ve bu bilgiler doğrultusunda çeşitli analizler gerçekleştirerek, otomatik olarak metraj alarak karşılaşılabilecek pek çok problemi sanal ortamda çözmüş olurlar. Bu aşamayı “Birinci İnşa” olarak adlandıralım. Bu aşamadan sonra gelen “İkinci İnşa” diyebileceğimiz sahada fiziken gerçekleşecek duruma varıldığında, yapımızı ilk olarak tüm detaylarıyla sanal olarak inşa edildiği için hata durumu neredeyse sıfıra indirilmiş olur. Bu açıdan bakıldığında BIM’in gerçek anlamda bir devrim olduğunu söylememiz sanıyoruz yanlış olmaz.


Dünyada ve ülkemizde mimarlık – inşaat sektörünün oldukça verimsiz çalıştığını, bu disiplinler içinde yer alan herkes gözlemlemiştir. Oran olarak vermek gerekirse; Verimlilik tüm dünyada %40 dolaylarındadır. Durum böyle olunca, toplum tarafından kabul gören deyim ile cevap verirsek; Yapılan işin yarısı boşa gitmektedir.

Daha profesyonel, daha verimli işler ortaya koymak açısından BIM kullanımıyla biz; Verimliliği arttırabilir, gecikmeleri ortadan kaldırabilliriz, maliyet kayıplarını en aza indirebiliriz. BIM sistemine geçen tüm firmalar bu avantajları elde edip, işlerini bir üst seviyeye taşıyabiliyor.


Bu sebepledir ki BIM kullanımı tüm dünyada, özellikle son 10 yılda artarak yaygınlaştı. Hatta İngiltere hükümeti, kamu projelerinde BIM sistemini kullanmayı zorunlu hale getiren yasayı geçtiğimiz senelerde onayladı ve uygulamaya koydu. Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinin öncüsü olduğu BIM sisteminin yaygınlaşması, günümüz ve gelecek mimarisi, mühendisliği için vazgeçilemez bir duruma gelecektir.


Ülkemizde raylı sistemlerde BIM kullanılmasının zorunlu hale gelmesiyle, mimarlık ve inşaat firmalarımızın yaygın kullanımı göze çarpmaktadır. (Örneğin; İstanbul Havaalanı)

Bu bilgiler ışığında konuşmamız gereken başka bir konu ise;


BIM Profesyonelleri için Revit Neden Önemlidir?


Yukarıda sürekli gelişen teknolojik imkanlardan bahsetmiştik. Aynı şekilde herhangi bir mimar ya da mühendisin projelendirme sürecindeki en büyük yardımcısı yıllarda AutoCAD olmuştu. Günümüz itibariyle AutoCAD’in yerini Revit’e bıraktığını belirtmek lazım.

Bildiğimiz gibi Revit, yapı tasarımını ve projesini yönetmek ve detaylandırmak için en çok kullanılan ve en doğru sonucu elde etmeye olanak sağlayan yazılımdır. Yaygın kullanımı ile birlikte, hız ve hatasızlık ölçüleri baz alınarak, artık Revit’in – dolayısıyla BIM’in- CAD yazılımlarından daha iyi olduğunu görmüş olduk.


Unutmamak gerekir ki BIM, sadece Revit programı altında yönetilen bir şey değil, daha genel bir süreç ve sistemdir. Revit programı, kullanıcılarının meydana getirdiği tasarım, görselleştirme gibi aksiyonlarına olanak tanıyarak BIM süreci ile çok kolay bir şekilde entegre olabilmesi açısından önemlidir.


Kullanıcı dostu bir deneyim sunan Revit, BIM desteği ile verimliliği arttırarak hızlı sonuca varılmasını sağlayarak, 3D ve 3B modellemeyi en kolay ve en hızlı hale getirir ve diğer uygulama ve yazılımlarla entegrasyonu oldukça yüksektir.

 

Siz de BIM sistemini yakalamak ve dijital inşanın önemini deneyimleyerek kariyerinizde emin adımlarla yol almak istiyorsunuz, ulaşbileceğiniz en doğru adres Revit Eğitim Atölyesi olacaktır.

Sizde Revit Architecture deneyimini yaşamak ve projelerinizi daha kolay ve zevkle çalışılır duruma getirmek istiyorsanız; Sektörün önde gelen eğitimcilerinin buluştuğu Revit Eğitim Atölyesi ile tanışmanızın zamanı gelmiş demektir.


Eğitimin herkese ulaşabilmesi adına uyguladığı ve piyasadaki kursların yüksek ücretlerine tepki olarak belirlediği fiyat politikasıyla, sektörde uzun yıllardır var olan uzman mimar ve eğitmenleriyle ve Online Revit Kursu hizmeti veren Revit Eğitim Atölyesi, tüm mimari program eğitimi ve mimari danışmanlık ihtiyaçlarınız için bir tık uzağınızda.


Sitemizi inceleyebilir (www.revitegitimatolyesi.com) ve sosyal medya hesaplarımızı (@revitegitim) takip edebilirsiniz.


Daha fazla bilgi ve detay öğrenmek için lütfen iletişime geçiniz.

Commentaires


bottom of page